Türkiye’nin siyasi arenası, bir liderin öfkeli ama umut dolu haykırışıyla çalkalanıyor. İstanbul’un kalabalık festivallerinden birinde yankılanan sözler, sadece bir konuşma değil; bir isyan, bir direniş ve bir gelecek vaadi. CHP, karanlık bir dönemin eşiğinde, milyonların sesi olmayı hedeflerken, lideri sahneden adeta bir manifesto okudu. Bu anlar, muhalefetin yol haritasını çizerken, iktidara karşı cesur bir meydan okuma olarak tarihe kazınıyor. Peki, bu ateşli sözlerin ardında neler yatıyor ve Tandoğan Mitingi hangi fırtınaları getirecek?

13 Eylül 2025’te, İstanbul’da düzenlenen bir festivalin açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu’nu “15,5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Cumhurbaşkanı adayı” ilan ederek, siyasi bir deprem yarattı. 23 Mart 2025’te resmen açıklanan İmamoğlu’nun adaylığına vurgu yapan Özel, “Kendisini 2 milyonluk CHP üyesinin değil, 15,5 milyon vatandaşın; 96 yaşında çift bastonla sandığa giden teyzemin, karnındaki üç aylık bebeğini İmamoğlu’na emanet eden genç kardeşimin adayı ilan ettik” dedi. Bu sözler, İmamoğlu’nun yalnızca CHP’nin değil, geniş bir halk kesiminin umudu olduğunu vurguluyordu. Festival alanında toplanan binlerce kişi, bu çıkışı alkışlarla karşıladı; sosyal medyada, “15,5 milyonun adayı” sloganıyla paylaşımlar çığ gibi büyüdü. Özel’in bu hamlesi, 2028 seçimlerine yönelik bir erken start olarak yorumlandı; İmamoğlu’nun tutukluluğu, bu kararlılığı daha da güçlendirdi.

Özel, konuşmasında Alevi inancı ve kültürünün Türkiye’ye kattığı değerlere de değindi; “Mazlumun yanında dimdik duran canlara teşekkür ediyorum. Siz döner misiniz? Biz döner miyiz? Bu yoldan asla dönmeyeceğiz” diyerek, Alevi toplumuna güçlü bir destek mesajı verdi. Hükümetin son dönemde gündeme getirdiği Alevi açılımına sert tepki gösteren Özel, “Cemevlerine ibadethane statüsü verilmelidir. Bu bir lütuf değil, on yıllardır süren bir bekleyişin hak edilmiş sonucudur. Meclis açıldığında bunu yeniden gündeme getireceğiz” dedi. Bu çıkış, Alevi toplumunun yıllardır süren taleplerini yeniden alevlendirdi; sosyal medyada, Alevi dernekleri ve kanaat önderleri, Özel’e destek mesajları yağdırdı. Özel’in bu vurgusu, CHP’nin kapsayıcı bir muhalefet stratejisi izlediğini gösteriyor; Alevi oylarının 2028’de kilit olacağı öngörülüyor.

Rasim Ozan Kütahyalı'dan Kurultay Bombası: Erteleme Kararı CHP'yi Yeni Kaosa mı Sürükleyecek?
Rasim Ozan Kütahyalı'dan Kurultay Bombası: Erteleme Kararı CHP'yi Yeni Kaosa mı Sürükleyecek?
İçeriği Görüntüle

İmamoğlu’nun yargı sürecini “darbe girişimi” olarak niteleyen Özel, “Ekrem İmamoğlu masumdur. Bu bir darbe girişimidir. Bu kumpastır, iftiradır. 178 gün geçti, iftirayı atanlar bugün utanacak hale geldi. Biz hep doğru tarafta durduk, durmaya devam edeceğiz” diyerek, hükümeti ve yargıyı sert bir dille eleştirdi. İmamoğlu, 23 Mart 2025’te İBB’ye yönelik yolsuzluk operasyonları sonrası tutuklanmış, Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti. “Para sayma” skandalı ve sahte diploma iddialarıyla başlayan süreç, son olarak hakaret davasıyla tırmanmıştı. Özel’in “kumpas” vurgusu, CHP tabanını konsolide ederken, muhalefet cephesinde “yargı eliyle siyaset” tartışmalarını alevlendirdi. X platformunda, #İmamoğluMasumdur etiketiyle binlerce paylaşım yapıldı; bir kullanıcı, “Darbe değil, kumpas bu! Ekrem bizim umudumuz” diyerek 10 bin görüntülenme topladı.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’nun gözaltına alınmasına da değinen Özel, “Bir savcı, gözaltı kararı verirken CHP-AKP arasındaki meclis üyesi farkını hesap ediyor. Bu kumpaslar dönecek, iftiralar ayaklarına dolaşacak” dedi. 13 Eylül sabahı başlayan operasyonda, Mutlu dahil 48 kişi yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmış; CHP’nin 20 meclis üyesine karşı AK Parti’nin 15 üyesi, siyasi bir hesaplaşma şüphesi doğurmuştu. Özel, Gaziosmanpaşa’da CHP’li eski başkan Hakan Bahçetepe’ye yönelik “kasa” iddialarını hatırlatarak, “CHP’nin kasasından namus çıktı. Bugün AK Parti ilçe başkanının kasasından para çalındı, hırsız kendi oğlu çıktı. Paranın menşei açıklanamadı, istifa etmek zorunda kaldı. Gerçekler budur” diyerek, rakip partiye yüklendi. Bu sözler, festival alanını coşturdu; AK Parti’ye yönelik yolsuzluk eleştirileri, sosyal medyada yankı buldu.

Özel, iktidar hedeflerini net bir şekilde ortaya koydu: “Kimse korkmasın. Bizim kimseyle derdimiz yok. Biz zalim olmayacağız. Hesap verecek olanlar, bugünün zalimleridir. Bu ülkenin tüm namuslu insanlarıyla yarınları kuracağız.” Bu sözler, CHP’nin 2028 seçimlerinde kapsayıcı bir vizyonla hareket edeceğini gösteriyor; Özel, hem muhalefeti birleştirmeyi hem de kararsız seçmenlere seslenmeyi hedefliyor. Konuşmasının finalinde, 14 Eylül’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenecek “Vesayete Karşı Demokrasi Mitingi”ne davet yaptı: “Gecenin en karanlık anı, şafağın sökmesine en yakın andır. Şafağı bekleyen tüm canlara selam olsun.” Bu davet, mitingin bir dönüm noktası olacağının sinyali; CHP, İmamoğlu’nun tutukluluğunu ve kumpas iddialarını sokaklara taşıyacak.

Sosyal medyada, Özel’in konuşması fırtına gibi esti. X’te #TandoğanMitingi ve #İmamoğluAday etiketleri trend oldu. @Halktvcomtr, “Özgür Özel’den Tandoğan öncesi tarihi çıkış” paylaşımıyla 20 bin görüntülenme aldı; yorumlar, “Zalimlere boyun eğmeyeceğiz” ve “İmamoğlu için sokağa!” diye doldu. @stargazete, “Özel’den Bayrampaşa tepkisi: Kumpaslar dönecek” paylaşımıyla 15 bin etkileşim topladı. Muhalifler, “Halkın adayı İmamoğlu” derken, iktidar yanlıları, “Özel iftirayla siyaset yapıyor” diye tepki gösterdi. Alevi toplumundan gelen destek mesajları, Özel’in cemevleri çıkışını alkışladı; bir kullanıcı, “Hak edilmiş bir statü, bravo Özel” diyerek 5 bin beğeni aldı.

Bu konuşma, CHP’nin yol haritasını netleştiriyor. İmamoğlu’nun adaylığı, 2023’te aldığı %49,5’lik oy oranını hatırlatıyor; 15,5 milyon, bu potansiyeli simgeliyor. Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa operasyonları, CHP’nin yerel yönetimlerini hedef alan bir siyasi strateji olarak görülüyor; Özel’in “kumpas” vurgusu, tabanı ateşliyor. Tandoğan Mitingi, bu öfkeyi sokağa dökecek; on binlerin katılması bekleniyor. Gelecekte, İmamoğlu’nun davaları aleyhine sonuçlanırsa, CHP liderlik kriziyle sarsılabilir; lehine biterse, 2028’de büyük bir dalga yaratır. Alevi açılımı, muhalefetin seçmen tabanını genişletebilir; ancak hükümetin karşı hamlesi, bu çıkışı gölgeleyebilir. Özel’in “zalim olmayacağız” sözü, umut ve hesaplaşma arasında bir köprü; Tandoğan, bu köprünün ilk adımı. Türkiye, şafağı bekliyor; bu miting, yeni bir günün habercisi mi olacak?