Ülke genelinde artan fiyatlar ve ekonomik zorluklar, vatandaşın temel gıdalara ulaşımını giderek zorlaştırırken, Karadeniz’in incisi Samsun’da yaşanan sıra dışı bir olay, hem sporseverlerin yüzünü güldürdü hem de dar gelirli vatandaşların sofrasına bereket getirdi. Normal şartlarda kilogram fiyatı yüksek seyreden hamsi, Samsun'un İlkadım ilçesindeki bir balık tezgahında, görenlerin inanamayacağı bir fiyattan satışa sunuldu. Kısa süre içerisinde yüzlerce vatandaşın akın ettiği tezgahın önünde kilometrelerce kuyruk oluşurken, bu akıl almaz indirimin arkasındaki neden, Türkiye’nin spor gündemine oturan bir başarı hikâyesine dayanıyordu. Piyasa fiyatlarının dörtte birine denk gelen bu fiyat indiriminin ardındaki fedakârlık, yerel esnafın toplumsal sevince ortak olmasının en çarpıcı örneği olarak kayıtlara geçti.
75 KASA HAMSİYİ İKİ SAATTE BİTİREN TARİHİ İNDİRİMİN PERDE ARKASI
Olayın merkezinde, Samsun’un İlkadım ilçesi Kışla Mahallesi’nde tam 27 yıldır balıkçılık yapan Habil Yurtseven (42) bulunuyor. Deneyimli balıkçı Yurtseven, tüm şehri saran coşkuyu, kendi tezgahına taşıyarak benzersiz bir kampanya başlattı. Kampanyanın kaynağı ise; Samsunspor’un elde ettiği tarihi başarılar oldu. Samsunspor'un UEFA Konferans Ligi’nde gösterdiği üstün galibiyetler ve ligdeki liderlik koltuğuna oturması, Habil Yurtseven için büyük bir mutluluk vesilesiydi ve bu mutluluğu halkla paylaşmak istedi.
Balık tezgahlarında o gün kilosu 100 TL'den satılan hamsi, Habil Yurtseven’in kampanyasıyla adeta bedavaya düştü. Yurtseven, normal fiyatı 100 TL olan hamsiyi, kilosu sadece 25 TL’den satışa çıkardı. Bu büyük indirim haberini duyan vatandaşlar, akın akın Kışla Mahallesi’ndeki tezgâhın önüne koştu. Ortaya çıkan uzun kuyruklar, indirimin ne denli etkili olduğunu gösteriyordu. Yurtseven’in ifadesine göre, arabasında yaklaşık 1,5 ton balık bulunuyordu ve bu devasa miktar, yani yaklaşık 75 kasa dolusu hamsi, inanılması güç bir hızla, sadece 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde tamamen tükendi.
BALIKÇI YURTSEVEN'DEN DUYGULANDIRAN AÇIKLAMA: "BEDAVA DAĞITSAYDIM ALAMAYAN OLURDU"
Habil Yurtseven, bu çılgın indirimin tamamen gönüllülük esasına dayandığını ve Samsunspor’un Avrupa arenasında yarattığı gururdan kaynaklandığını özellikle belirtti. Kampanyayı başlatma amacını açıklarken, sözleri tüm Türkiye’de yankı uyandırdı. Yurtseven, "Samsunspor’un Avrupa’da olması çok mutluluk veren bir şeydir. Hatta Samsun Avrupa’ya gitseydi, bedava balık dağıtacaktım" ifadelerini kullandı. Ancak Yurtseven, hamsiyi bedava dağıtmak yerine sembolik bir rakam belirlemesinin nedenini de dürüstçe açıkladı: "Bugün bu hamsileri bedava dağıtsaydım, bazı vatandaşlarımız utanıp sıkılıp alamazdı. O yüzden sembolik bir rakam belirleyerek hamsileri satışa çıkardım." Balıkçı, indirimin büyüklüğünü vurgulayarak, normalde 100 TL olan hamsiyi, kampanyası dâhilinde iki kilosunu sadece 50 TL’ye sattığını da ekledi.
Vatandaşlar da bu beklenmedik jestten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Balık almaya gelen halk, "Balığın kilosu 100 TL iken, burada 25 TL’den satılıyor. Biz de bu fırsatı değerlendirmek için balık almaya geldik. Samsunspor’un Avrupa’da başarılı olması sebebiyle böyle bir kampanya başlatmış Habil Bey. İnşallah Samsunspor başarılı olur ve bu kampanyalar devam eder," şeklinde konuştu.
Habil Yurtseven, bu muazzam ilginin ardından gelecek için de heyecan verici bir söz verdi. Yurtseven, Samsunspor’un başarı grafiği yükselmeye devam ettiği sürece, bu tür indirim ve kampanyaların kesinlikle devam edeceğinin altını çizdi. Samsun’un yerel başarısı ile sofraların ekonomik yükünü hafifleten bu kampanya, sporun ve esnaf dayanışmasının ne kadar güçlü bir bağ kurabileceğinin canlı bir kanıtı oldu. Futbol coşkusunun ekonomik bir faydaya dönüştüğü bu özel olay, kentin hafızasına kazınırken, tüm Türkiye’deki futbol ve balık severler, Samsunspor’un bir sonraki zaferini dört gözle beklemeye başladı.




