Türkiye, son yıllarda yaşadığı doğal afetlerle mücadele kapasitesini sürekli olarak test ediyor ve geliştiriyor. Özellikle deprem kuşağında yer alan bölgelerimizde, acil durum ve felaket anlarına hazırlık hayati bir önem taşıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen en son ve en kapsamlı çalışma, Malatya’nın Kale ilçesinde hayata geçirildi. Sadece yerel ekiplerin değil, çevre illerden gelen uzmanların da katıldığı bu dev organizasyon, potansiyel bir felaket anında can kaybını en aza indirmek için sergilenen yüksek düzeyli koordinasyon yeteneğini kanıtladı. Uzman ekiplerin, en zorlu koşullarda bile başarılı olmayı hedefleyen bu tatbikatı, bölgenin acil durum hazırlığının geldiği kritik noktayı gözler önüne seriyor.
Afetlere karşı müdahale kabiliyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen bu olağanüstü tatbikat, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı UMKE faaliyet planı çerçevesinde düzenlendi. 24-25 Eylül 2025 tarihlerinde İnönü Üniversitesi Su Sporları Müdürlüğü’ne ait Kale Göl mevkii, senaryo bazlı uygulamaların adresi oldu. İki gün süren zorlu görevde, Malatya ve Elazığ illerinden gelen 93 personel, afetlere karşı gerçek zamanlı müdahale senaryolarını başarıyla hayata geçirdi. Bu denli geniş katılımlı ve kapsamlı bir hazırlık, bölgenin afetlere karşı ne denli ciddi bir planlama içinde olduğunu gösteriyor.
Tatbikatın içeriği, olası bir felakette karşılaşılabilecek en kritik ve tehlikeli durumları kapsayacak şekilde özenle belirlendi. Ekipler, acil ünite kurulumuyla başlayarak, olay yerinde hızla hayati destek sağlamayı amaçladı. En dikkat çekici ve zorlayıcı senaryolar arasında ise araç içi ve dışı kurtarma operasyonları yer aldı; bu, kazazedenin araçtan güvenli bir şekilde çıkarılması için hassas ve hızlı hareket etmeyi gerektirdi. Ayrıca, Kale Göl mevkii kullanılarak suda arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildi ve uzmanlar su altındaki potansiyel tehlikelere karşı yeteneklerini sergiledi. Bütün bu zorlukların yanı sıra, enkaz altından kurtarma çalışmaları da titizlikle uygulanarak, ekiplerin en zor koşullarda dahi hayatta kalma operasyonlarını yönetme kabiliyeti test edildi.
Bu başarıda en büyük rolü ise, farklı kurumlar arasındaki benzersiz işbirliği oynadı. Tatbikata katılan toplam 93 personel içerisinde, Malatya’dan 33, Elazığ’dan 27, ANDA İl Temsilciliği’nden 12, Jandarma Su Altı Kurtarma’dan 5, Jandarma Asayiş Botan’dan 5, Kale İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden 4 ve AFAD İl Müdürlüğü Arama Kurtarma Timi’nden 4 personel görev aldı.
İşbirliği sadece UMKE ekipleriyle sınırlı kalmadı; Kale Kaymakamlığı, Kale Belediyesi, Malatya İl Jandarma Komutanlığı, İnönü Üniversitesi Su Sporları Müdürlüğü, Kale İlçe Jandarma Komutanlığı, Kale İlçe Emniyet Müdürlüğü, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Kale Devlet Hastanesi ve Malatya ANDA İl Temsilciliği gibi kritik kurumlar da el ele verdi. İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bu kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun güçlendiği tatbikat başarıyla tamamlanmıştır.
Geçmişte yaşanan büyük afetler, Türkiye’nin acil durum ekiplerinin ne kadar kritik bir görev üstlendiğini acı bir şekilde gösterdi. Bu son UMKE tatbikatı, yalnızca bir alıştırma değil, gelecekteki olası felaketlere karşı devletin ve sivil toplum kuruluşlarının ne denli birleşik ve güçlü bir cephe oluşturabildiğinin de somut bir kanıtıdır. 2025 yılındaki bu büyük hazırlık, bölgenin sadece mevcut kapasitesini artırmakla kalmamış, aynı zamanda kurumlar arası koordinasyonu da sağlamlaştırmıştır. Bu başarılı tatbikat, bölge halkına, en zor zamanlarda dahi 93 uzman personelin ve birçok kurumun koordineli bir şekilde yanlarında olacağı güvencesini vermektedir. Bundan sonraki süreçte, bu tür tatbikatların sıklığının artırılması ve farklı senaryolarla ekiplerin sürekli zinde tutulması beklenmektedir.