İstanbul'un Eyüpsultan ilçesi, Mimar Sinan'ın 461 yıl önce inşa edildiği tarih Uzun Kemer'in bitişiğindeki 63 bin metrekarelik tarım arazisi Çevre, Şehircilik ve İklim Aydınlığı Bakanlığı tarafından konut ve ticaret alanında dönüştürülerek yapılaşmaya açıldı. Yeni imar planıyla bölgede dört kata kadar binalar yapılabilir. Arazi büyük oranda Hazine ve İstanbul Valiliği'ne ait ve tarım ürünlerinden çıkarıldı. Bu plan değişikliği, tarihi kemerin yakınında yapılaşma riskini beraberinde getiriyor ve bölge halkı ile çevrecilerin yoğun tepkisini çekiyor.
Bölgedeki plan değişikliğiyle su havzası ve tarihi sit alanı olan Uzun Kemer'in yalnızca 25 metre yakınındaki apartmanlar ve AVM'lerin yapılması mümkün hale geldi. Bu durum, hem çıldırtıcı hem de doğal yapının korunması açısından büyük bir tehdit olarak görülüyor. Kadıköy'de benzer biçimde Moda Bostanı gibi önemli doğal ve sosyal paylaşımlarda ranta açılması yerel halk tarafından protesto ediliyor.
İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) yapı kısıtlamalarına ilişkin uyarılarına rağmen, planlarda bu kısıtlamalar yetersiz ve uygulanabilir olmayan şekilde yer aldı. İSKİ, artacak yapılaşmanın zararlı ısı tehlikesi yaratacağını ve İstanbul'un su kaynakları için ciddi tehlike oluşturacağını belirtiyor.
Bölgedeki ekonomik, hukuki mücadelenin başlaması ve eylemlerin düzenlenerek planda değişmesine tepki gösteriliyor. Eyüpsultan Belediye Meclisi CHP Grup Başkanıvekili Yılmaz Turan, sorunun çözümü olmadan ilerlemeye tepki gösterdiğini, bu tür imar planlarının bilim insanları, yerel yönetimler, sivil toplum ve yöre halkının çalışmaya hazırlandığını söyledi.
Bu gelişmeler, İstanbul'da tarihi ve doğal miraslarının korunması ile aralıksız rant ve yapılaşma politikaları arasındaki çatışmanın güncel ve kritik bir örneği oluşuyor. Vatandaşların doğal yaşam koşulları, tarım arazilerinin ve afet toplanmalarının korunmasını talep ederken, devlet kuralları ile yerel yönetimler arasında sürdürülen plan değişiklikleri tartışmaları devam ediyor.
Sonuç olarak, İstanbul'un önemli su havzalarından biri ve Mimar Sinan'ın oluşumu Uzun Kemer'in yakın zamanda başlayan betonlaşma tehdidi, bölgesel olarak yoğun tepkiyle karşılaşırken, hukuki yapılar ve toplumsal hareketlilikle güçlü bir mücadele sürüyor. Bu sürecin, İstanbul'un doğa ve zamanında mücadelesinin güncel simgesinin ortaya çıkışı gerçekleşti.
Bu haber, uzun yıllardır kamu arazilerinde yaşanan imar planı çatışmalarının ekonomik rant ve güvenlik gerekçeleri üzerinden şekillenmesi ve halkın doğal yaşamın korunmasının kararlılığının yeni bir örnek olarak öne çıkıyor