Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde eğitim süresinin kısalmasını sağlayacak yenilikçi bir uygulamanın önümüzdeki yıldan itibaren başlayacağını duyurdu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu dönüşümün üniversite-sektör iş birliğiyle istihdamı artıracağının altını çizdi. Özellikle Organize Sanayi Bölgeleri ve Meslek Yüksekokulu (OSB-MYO) mezunlarının yüksek istihdam oranları örnek gösterilerek, bu modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Özvar, iş dünyası ve üniversiteler arasında başlatılan protokollerle, akademik kapasitenin sektörün beklentileriyle buluşturulacağını vurguladı. İstanbul Sanayi Odası üyelerinin yürüttüğü Ar-Ge ve Ür-Ge projelerinin ülkemiz sanayisine büyük katkı sağladığını ifade eden Özvar, “Bu ilişkileri sistemli hale getirmek, ortak platformlar kurmak istiyoruz.” dedi.
Eğitimde büyük değişim: Uygulamalı eğitim modeli
Ön lisans ve lisans öğrencileri için işyerinde uygulamalı eğitim modelinin yaygınlaşacağı belirtildi. Özvar, verimsiz staj uygulamalarının sona ereceğini ve öğrencilerin doğrudan iş hayatında deneyim kazanmasını sağlayacak yeni sisteme geçileceğini açıkladı. Konya, Gaziantep, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara’da pilot uygulamalar çok yakında hayata geçirilecek. Öğrenciler artık kısa ve etkisiz stajlar yerine, meslek yüksekokullarında 3+1 veya 2+2; lisans programlarında ise 7+1 veya 6+2 gibi uygulamalarla mesleki tecrübe edinecek.
Türkiye’de tüm ekosistemi dönüştürecek bu yeni model için Özvar, “Konu yalnızca istatistiklerle sınırlı değil, bu büyük bir dönüşümün habercisi. Üniversitelerimiz bu değişime ayak uyduracak şekilde yeniden yapılandırılıyor.” ifadelerini kullandı. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışarak ulusal beceri havuzunun yenilenmesinin artık bir gereklilik olduğunu belirtti.
3 yılda mezun olma dönemi
En çok merak edilen gelişme ise, başarılı ve isteyen öğrencilerin üniversiteyi 3 yılda bitirebilmesinin önünün açılması. Özvar, “Şartları taşıyan ve başarılı olan öğrencilerimizin daha kısa sürede mezun olabilmesi için çalışıyoruz. Müfredat dışına çıkmadan, güncel ve yoğun bir şekilde eğitimi daha kısa sürede tamamlayacak öğrencilerin önünü açacağız. Bu model, önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak.” diyerek milyonlarca öğrencinin ve velinin ilgisini çekti.
Türkiye’de üniversite eğitimi hem sektörle bütünleşiyor hem de hızlanıyor. Yeni uygulama, gençlere istihdam kapılarını daha hızlı açarken, iş dünyasının beklentilerine tam uyumlu mezunlar kazandıracak.



