Türkiye’nin sanayi ve ticaret merkezlerinden Kocaeli, Dilovası ilçesinde bulunan bir parfüm deposunda meydana gelen feci yangın olayı, ülkeyi derin bir üzüntüye boğdu. 8 Kasım 2025 tarihinde sabaha karşı saatlerde çıkan ve kısa sürede kontrol altına alınması imkansız hale gelen alevler, altı kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Parfüm gibi yüksek oranda yanıcı ve parlayıcı kimyasalların bulunduğu bir tesiste çıkan bu tür bir yangın, tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi ve akıllarda güvenlik standartlarıyla ilgili büyük soru işaretleri bıraktı.

Olay, Kocaeli'nin Dilovası bölgesinde faaliyet gösteren büyük bir parfüm imalatı ve depolama tesisinde yaşandı. Bölge halkını ve çevre sanayi kuruluşlarını alarma geçiren yangın, ilk belirlemelere göre deponun iç kesimlerinde başladı. Parfüm üretiminde ve depolanmasında kullanılan alkol ve diğer kimyasal maddelerin etkisiyle alevler, dakikalar içinde inanılmaz bir hızla yayılarak tüm tesisi sardı. Gökyüzünü kaplayan yoğun duman ve alevler, kilometrelerce öteden görülebildi.

İtfaiye ekiplerinin olay yerine ulaşması ne kadar hızlı olsa da, kimyasal içeriğin yarattığı patlayıcı ortam ve alevlerin yoğunluğu, müdahale sürecini son derece zorlaştırdı. Yangının çıktığı saatlerde içeride bulunan altı çalışan, alevlerden ve zehirli dumanlardan kaçma fırsatı bulamadı. Yetkililer, yangın kontrol altına alındıktan sonra yaptıkları ilk incelemelerde, ne yazık ki altı kişinin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.

Olayın büyüklüğü ve can kaybının fazlalığı, bölgede büyük bir şok etkisi yarattı. Alevlerin sadece depoyu değil, aynı zamanda bu tesiste çalışan ve evine ekmek götürme mücadelesi veren altı ailenin de umutlarını yok ettiği belirtiliyor. Yangının kesin çıkış nedeni ile ilgili çalışmalar devam ederken, parfüm ve benzeri ürünlerin depolandığı tesislerdeki yangın önleme sistemlerinin ve acil durum prosedürlerinin ne kadar kritik olduğu bir kez daha acı bir şekilde anlaşıldı.

Eskil Müdürü İbrahim Kılıçer İntiharı: Görevden Alınmasının Ardından Evinde Kendini Astı
Eskil Müdürü İbrahim Kılıçer İntiharı: Görevden Alınmasının Ardından Evinde Kendini Astı
İçeriği Görüntüle

Yetkililer ve olay yeri inceleme ekipleri, yangının ardından enkaz alanında titiz bir çalışma başlattı. Dilovası parfüm deposu yangınında hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları tamamlanırken, altı kişinin yakınlarına haber verilmesiyle bölgede gözyaşları sel oldu. Olay yerindeki görgü tanıkları ve diğer sanayi tesislerindeki çalışanlar, yaşadıkları şaşkınlığı ve üzüntüyü dile getirdi.

Bir görgü tanığı, “Yangın o kadar hızlı yayıldı ki, sanki bir bomba patladı. Dumanlar her yeri kapladı, ne olduğunu anlayamadık bile,” diyerek o dehşet anlarını anlattı. Başka bir çalışan ise, “Keşke daha erken müdahale şansı olsaydı. İçeride kalan arkadaşlarımız için çok üzgünüz,” sözleriyle duygularını ifade etti.

Güvenlik Standartları Mercek Altında

Bu feci olay, sanayi bölgelerindeki iş güvenliği ve yangın riskleri konusunu yeniden Türkiye'nin gündemine taşıdı. Özellikle yanıcı ve parlayıcı maddelerle çalışan tesislerdeki denetimlerin sıklığı ve yeterliliği sorgulanmaya başlandı. Savcılık, yangının çıkış nedenini, iş güvenliği önlemlerinin eksik olup olmadığını ve tesisin yangın yönetmeliklerine uygunluğunu belirlemek için kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın detayları ve yangının kesin nedeni ile ilgili resmi açıklamaların önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Bu trajik kaza, benzer tesislerdeki tüm iş yerleri için acil bir uyarı niteliği taşıyor. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda alınacak ek tedbirler, gelecekte yaşanabilecek can kayıplarının önüne geçilmesi adına büyük önem arz ediyor.